wtorek, 11 czerwca 2013

Nasmaczniejsze ciasto ,,malinowa chmurka"

Przepis ten dostałam kiedyś od swojej przyjaciółki. Ciasto jest rewelacyjne na upalne zapowiadające się dni.  Ciasto jest dosyć proste w przygotowaniu ale dosyć czasochłonne. Pomimo tego ,gorąco polecam .

Ciasto:
  • 6 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag mąki
  • 15 dag margaryny
Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę a proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać. Moje wyszło dość zwarte, więc wyrabianie zakończyłam ręcznie (ciasto jest dość mokre i lepkie). Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki ( tu nastąpiło moje największe zwątpienie i padły najbardziej siarczyste słowa – użyłam małej blaszki 24/39cm, ale i tak proces wylepiania ciasta był żmudny, wychodzi bardzo cieniutki placek, ciągle lepiący się do palców, najlepiej użyć zwilżonej łyżki). Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec. Ok 35 minut w temp. 180 st. piekarnik ustawiony na dolną grzałkę.

Beza:
  • 6 białek
  • 25 dag cukru
  • 10 dag płatków migdałowych
  • szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.

Galaretka:
  • 3 galaretki malinowe (rozpuścić w 4 szklankach wody)
  • 70 dag rozmrożonych, odsączonych malin
Maliny wymieszać z tężejącą galaretką. Rozprowadzić na wystudzonym cieście z bezą i migdałami.

Masa:
1 litr śmietany kremówki
6 śmietan-fixów
4 łyżeczki cukru pudru (przyznam, że dodałam troszkę więcej ;) )

Przełożenie ciasta:
  • Ciasto I
  • Maliny z galaretką
  • Masa śmietanowa
  • Ciasto II

Efekt wynagradza trud włożony w przygotowanie ciasta.

Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. A co z drugim wyrobionym ciastem które zostało podzielone na pół jedno z beza a drugie osobno?? i które ciasto jest nr 1 a które 2??Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń