Przepis ten dostałam kiedyś od swojej przyjaciółki. Ciasto jest rewelacyjne na upalne zapowiadające się dni. Ciasto jest dosyć proste w przygotowaniu ale dosyć czasochłonne. Pomimo tego ,gorąco polecam .
Ciasto:
- 6 żółtek
- 10 dag cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 20 dag mąki
- 15 dag margaryny
Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać
mąkę a proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy. Wymieszać. Moje wyszło
dość zwarte, więc wyrabianie zakończyłam ręcznie (ciasto jest dość mokre
i lepkie). Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie
blaszki ( tu nastąpiło moje największe zwątpienie i padły najbardziej
siarczyste słowa – użyłam małej blaszki 24/39cm, ale i tak proces
wylepiania ciasta był żmudny, wychodzi bardzo cieniutki placek, ciągle
lepiący się do palców, najlepiej użyć zwilżonej łyżki). Następnie ciasto
posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec. Ok 35 minut w
temp. 180 st. piekarnik ustawiony na dolną grzałkę.
Beza:
- 6 białek
- 25 dag cukru
- 10 dag płatków migdałowych
- szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.
Galaretka:
- 3 galaretki malinowe (rozpuścić w 4 szklankach wody)
- 70 dag rozmrożonych, odsączonych malin
Maliny wymieszać z tężejącą galaretką. Rozprowadzić na wystudzonym cieście z bezą i migdałami.
Masa:
1 litr śmietany kremówki
6 śmietan-fixów
4 łyżeczki cukru pudru (przyznam, że dodałam troszkę więcej
)
Przełożenie ciasta:
- Ciasto I
- Maliny z galaretką
- Masa śmietanowa
- Ciasto II
Efekt wynagradza trud włożony w przygotowanie ciasta.
Życzę smacznego!
A co z drugim wyrobionym ciastem które zostało podzielone na pół jedno z beza a drugie osobno?? i które ciasto jest nr 1 a które 2??Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń